Twee grote chemiebedrijven, LyondellBasell en Tronox, hebben aangekondigd dat ze hun fabrieken in de Rotterdamse haven zullen sluiten. Dit betekent het verlies van honderden banen en is een forse klap voor de haven en het chemische cluster in het gebied.
LyondellBasell sluit zijn PO11-fabriek op de Maasvlakte, een van de modernste en grootste chemische productielocaties in de haven. Hier werden basismaterialen geproduceerd voor onder andere isolatiemateriaal, meubels, verf, elektronica en windmolens. Tronox, dat pigmenten voor de verf-, plastic- en papierindustrie produceerde, maakte al langer deel uit van het chloorcluster in de Botlek, maar had de productie onlangs al stilgelegd.
Haven-CEO Boudewijn Siemons noemt de aangekondigde sluitingen een zware klap: “Het is een heftige dag voor de haven met de aangekondigde sluiting van deze toonaangevende chemiebedrijven en het verlies van honderden banen. De industrie in Rotterdam maakt de basis voor heel veel producten die wij elke dag gebruiken. Dat is van grote waarde voor onze economie en samenleving, zeker nu Europa meer zelfvoorzienend wil zijn. We moeten daarom in Nederland en in Europa op dit moment echt alle zeilen bijzetten zodat verduurzaming en behoud van de industrie kunnen samengaan. Juist door intensieve samenwerking kunnen bedrijven in de Rotterdamse haven efficiënt produceren; we kunnen het ons niet veroorloven om nog meer belangrijke spelers te verliezen.”
Beide bedrijven wijzen op de moeilijke marktomstandigheden in Europa als reden voor de sluiting. LyondellBasell benoemt onder andere de overcapaciteit wereldwijd, de toenemende import uit Azië en de hoge Europese productiekosten. Het Havenbedrijf Rotterdam waarschuwt al langer voor de verslechterende concurrentiepositie van de chemische industrie in Nederland en roept de overheid op om maatregelen te nemen om de sector te ondersteunen.
De sluitingen passen in een bredere trend: eerder sloten al de plasticfabriek van Indorama en AluChemie hun deuren in Rotterdam. De chemische industrie in de haven is sterk geïntegreerd, wat zowel een kracht als een kwetsbaarheid is. Bedrijven in de Botlek en het chloorcluster zijn met elkaar verbonden via pijpleidingen en gedeelde toeleveringsketens. Hierdoor kunnen ze efficiënt produceren, maar als een schakel wegvalt, heeft dat gevolgen voor het hele netwerk.